بیماری های مرتبط با سلامت روان به دسته وسیعی از بیماری ها اطلاق می شود که که روی خلق، نحوه فکر کردن و رفتار فرد تاثیر می گذارند. افسردگی، اختلالات اضطرابی، شیزوفرنی، اختلالات مرتبط با خوردن و یا اعتیاد، مثال هایی از این دسته بیماریها هستند.
بسیاری از افراد در برهه های مختلف زندگی دچار اختلالات مرتبط با سلامت روان می شوند ولی وقتی نام بیماری روی آن می نهیم که علائم و نشانه های بیماری مداوم بوده و روی عملکرد فرد تاثیر منفی داشته باشد.
علت ایجاد این دسته از بیماری ها مجموعه ای از عوامل محیطی و ژنتیکی است. تماس نوزاد با استرس محیطی، الکل و مواد مخدر در دوران بارداری می تواند در برخی موارد باعث ایجاد مشکلات سلامت روان گردد. زندگی در شرایط پراسترس مانند دست و پنجه نرم کردن با مشکلات مالی، طلاق یا مرگ عزیزان یا ابتلا به یک بیماری مزمن مانند دیابت، مصرف الکل یا مواد مخدر، مورد سواستفاده قرار گرفتن در دوران کودکی و سابقه ابتلا به اختلالات مشابه در گذشته همگی می توانند زمینه ساز بروز این دسته از بیماری ها باشند. همچنین برخی ژن های خاص خطر ابتلا به این دسته از بیماری ها را بالا می برند. پس چنانچه افراد درجه اول فامیل مانند پدر، مادر، خواهر یا برادر مبتلا به این دسته از بیماری ها باشند، شانس آن در سایر فرزندان بیشتر خواهد بود.
اختلال در سلامت روان جزو دسته شایع بیماری ها محسوب می شود. هر ساله یک نفر از پنج فرد بالغ به یکی از انواع این بیماری ها مبتلا می شوند.
اختلال در سلامت روان می تواند مشکلات زیادی در زندگی روزانه اعم از روابط خصوصی، روابط کاری یا تحصیلی ایجاد کند.
علائم و نشانه های این دسته بیماری ها بسته به تشخیص دقیق بیماری بسیار متنوع است. برخی از علائم می تواند شامل احساس غم شدید، عدم تصمیم گیری و کاهش تمرکز، احساس گناه یا ترس و نگرانی شدید، فاصله گرفتن از دوستان و خانواده، خستگی شدید و انرژی پایین، اختلال خواب، ناتوانی در تحمل استرس و مشکلات روزانه، اعتیاد به الکل و مواد مخدر، تغییر در عادات غذایی، تغییر در میل جنسی، خشم زیاد، فکر کردن به خودکشی باشد.
در صورت داشتن هر یک از علائم و نشانه های بیماری مهم است که به پزشک یا روان پزشک خود مراجعه کنید. اکثر مشکلات مرتبط با سلامت روان به خودی خود بهبود پیدا نمی کنند و در صورتی که درمان نشوند به مرور زمان بدتر خواهند شد.
بسته به تشخیص دقیق بیماری، درمان متفاوت خواهد بود و می تواند شامل جلسات مشاوره یا درمان دارویی و ... باشد.
هزینه درمان دارویی و جلسات مشاوره و روان درمانی می تواند سنگین باشد، بخصوص که درمان این دسته از بیماری ها معمولا زمان طولانی می طلبد. بیایید با کمک های هر چند کوچک خود، مرهمی بر دردهای این بیماران باشیم و به آنها نشان دهیم که تنها نیستند.
اکرم متولد ۱۳۶۴ و مجرد است. در خانوادهای 6 نفره در ایلام زندگی میکند. مبتلا به اسکیزوفرنی است و امکان اشتغال برای او وجود ندارد. در ایلام موفق به دریافت مدرک کارشناسی شده است و علیرغم تلاش چندین باره برای کنکور کارشناسی ارشد، تا به حال موفق نشده است. همچنین به دلیل نبود امکان ازدواج و فشارهای جامعه و خانواده به دلیل این موضوع، بیمار شرایط روحی بسیار بدی را تجربه میکند. پدر خانواده فوت کرده است و هزینههای زندگی از طریق یارانه و کمیته امداد تامین میشود. همچنین مادر مبتلا به روماتیسم است و هزینههای درمان در این خانواده بهقدری بالاست که نمیتوانند آن را تامین کنند.