بیماری کلیوی که نفروپاتی نیز نامیده میشود، بدلیل آسیب به کلیه و بدنبال آن ایجاد التهاب در کلیه است. نفریت با توجه به محل التهاب انواع مختلفی دارد.
شایع ترین شکل بیماری کلیوی بیماری مزمن کلیه است. بیماری مزمن کلیه یک بیماری طولانی مدت است که به مرور زمان بهبود پیدا نمیکند و معمولاً در اثر فشار خون بالا یا دیابت ایجاد میشود. درمان قطعی نارسایی مزمن کلیوی دیالیز و یا پیوند کلیه است.
انواع بیماریهای کلیه شامل بیماریهای مزمن کلیه، سنگ کلیه، گلومرولونفریت، بیماریهای پلی کیستیک کلیوی و عفونت ادراری است.
بیماری مزمن کلیوی معمولاً تا حدودی باعث از دست دادن عملکرد کلیه میشود و نهایتاً میتواند منجر به نارسایی کلیه و از دست دادن کامل عملکرد کلیه شود.
از ریسک فاکتورهای بروز بیماری کلیوی میتوان به فشار خون بالا، سن بالا، سابقه بیماری در خانواده اشاره کرد. نارسایی کلیه به عنوان مرحله نهایی بیماری کلیوی شناخته میشود، که دیالیز یا پیوند کلیه تنها گزینه درمانی در این مرحله است.
از اولین علائم نشاندهنده عفونت مجاری ادراری میتوان به تهوع، استفراغ، بیاشتهایی، تورم پا به دنبال افزایش ناگهانی سطح پتاسیم خون، درد پهلو، درد و سوزش ادرار، تکرر ادرار و در برخی موارد تب و لرز میباشد.
برای تشخیص در مراحل اولیه میتوان از طریق بررسی آزمایش خون و ادرار (بررسی کراتینین) و در مراحل بعد بیوپسی کلیه، بیماری را پیگیری کرد.
با رعایت مواردی مانند نوشیدن آب زیاد، کنترل فشارخون و قند خون، کاهش مصرف نمک و ترک سیگار میتوان احتمال ابتلا به این دسته از بیماریها را کمتر کرد.
اعظم متولد ۱۳۶۵، متاهل و ساکن تهران است. وی مبتلا به دیابت بوده و پیوند کلیه شده است. همسرش نیز مبتلا به بیماری اعصاب و روان و به دستفروشی مشغول است. خود بیمار هم قبلاً دستفروش بوده اما از وقتی پیوند کلیه کرده است، دیگر نمیتواند کار کند. اعظم برای تامین هزینههای دارویی و درمانی خود با مشکلات جدی دستوپنجه نرم میکند.